Reklama

Gordon Ramsay na tropie narkotykowych baronów

A zaczęło się od niewinnej prośby o suflet posypany kokainą

Gordon Ramsay na tropie narkotykowych baronów Źródło: Starstock
Reklama

Zdziwiłby się ten, kto po wyprawie Gordona Ramsaya do Ameryki Południowej spodziewałby się odkrywania nowych smaków, jakie skrywa jeszcze ten kontynent. Cóż, „gotowanie” nie zawsze oznacza to, czego się spodziewamy. Tytuł nowej produkcji nie pozostawia wątpliwości – „Gordon Ramsay on Cocaine” to dokument, w którym znany szef kuchni zwiedza Kolumbię w poszukiwaniu serca narkotykowego rynku. Jednym z osobistych powodów, dla których najlepiej zarabiający kucharz na świecie podjął się realizacji dwuczęściowego filmu, jest śmierć innego znanego kucharza i zarazem przyjaciela Ramsaya, Davida Dempseya, w wyniku przedawkowania kokainy w 2001 roku. Ale są też inne przyczyny – w swojej praktyce kucharskiej Ramsay miał natknąć się m.in. na klientów, którzy poprosili o dodanie narkotyku do… sufleta.

 

Choć Ramsay mówi o kokainie jako o „małym sekrecie” branży gastronomicznej przez pryzmat własnych doświadczeń, niektórzy zwracają uwagę, że kokainowy problem jest bardziej złożony, niż chciałby restaurator. Nie tylko dlatego, że kokaina w Wielkiej Brytanii jest tak popularna, że jej ślady można znaleźć w… wodzie kranowej. Wg danych opublikowanych w tym roku przez największy związek zawodowy Wielkiej Brytanii i Irlandii, Unite, aż 67% szefów kuchni uważa, że stresująca praca ma wpływ na ich zdrowie – także psychiczne. To właśnie stres i nieregularne godziny pracy przyczyniają się do tego, że kucharze sięgają po stymulanty (41%), alkohol (27%) i środki przeciwbólowe (56%) nawet w czasie zmiany. Ponad połowa z nich cierpi też na depresję.

Przeczytaj też: Lek, który zabił Prince'a, sieje spustoszenie w USA 

Jak widać problem jest istotny i nie trzeba wybierać się do ojczyzny Pablo Escobara, by zdać sobie sprawę z jego skali. Ramsay, który w swojej karierze otworzył ponad pół setki własnych lokali i z kokainą po raz pierwszy zetknął się w początku lat 80. powinien doskonale o tym widzieć. O tym, jak restaurator-celebryta rozłożył akcenty w swoim nowym projekcie, przekonamy się już w tym miesiącu - pierwsza część dokumentu będzie miała swoją premierę 19 października. 

Była posiadłość Pablo Escobara zamieniona na hotel

Była posiadłość Pablo Escobara zamieniona na hotel - zdjęcie 1

1/10

Reklama

Polecane wideo

Polecamy również

Reklama

Inne artykuły

Reklama