Reklama

Powtórka z etykiety

Ilu producentów, tyle pomysłów na opakowanie i etykietę. Jest jednak kilka elementów, które znajdują się na większości z nich. Pod lupę wzięliśmy dumnego przedstawiciela z Irlandii.

Powtórka z etykiety

1. Nazwa

Zazwyczaj nazwa destylarni i produktu jest taka sama (jak w Teelingu), ale absolutnie nie jest to zasadą. Istnieją także destylarnie, które produkują malty dla różnych blendów pod różnymi markami (np. malty z destylarni The Glenlivet trafiają też do butelek Chivas Regal).

2. Typ

Informacja czy to whisk(e)y single malt, blended, ryżowa, słodowa czy zbożowa. Ta akurat jest “single grain” - czyli jest to whiskey zbożowa, ale podkeślono słowem “single”, że długo leżakowała. Nie mylić z “single cask” - oznaczałoby to wówczas, że to single malt, ale pochodzący z jednej, konkretnej beczki (zazwyczaj numerowanej).

Uwaga! Bądź czujny! Jeśli na butelce jest napisane „100% Malt”, to nie jest to single malt, tylko po prostu blended malt z destylarni, która ma bardziej kreatywny dział marketingu!

3. Wiek

Tym zazwyczaj producenci chełpią się stosując największą czcionkę. Jeśli jest napisane “15 YO”, oznacza to, że najmłodszy malt w tej butelce ma 15 lat (co bynajmniej nie wyklucza obecności starszych destylatów). Teeling akurat wybrał zapis bardziej dyskretny - dowiadujemy się, że najmłodszy z jego destylatów opuścił beczki w październiku 2013 r.

4. Non chill filtered

Wrzucając do szklanki kostkę lodu, taka whisk(e)y zmętnieje i straci swą klarowność. Producenci zwykle filtrują whisk(e)y (czyli obniżają jej temperaturę nawet do -4 stopni i przepuszczają przez filtr),  by wyzbyć się osadu i pozostałości procesu fermentacji i destylacji. Niektórzy klienci jednak sobie tego nie życzą. I to dla nich jest taki zapis.

5. Zawartość alkoholu

Stężenie mierzone w temperaturze 20 stopni C. i wyrażane w procentach. W Stanach natomiast podawane jest w “proofach” (“proof” znaczy “odporny”). By przeliczyć na procenty, należy je podzielić na pół. Wywodzi się to z dawnej metody testowania prochem strzelniczym - jeśli trunek udało się zapalić, był to alkohol 100 proof (czyli miał 50 proc. “na nasze”). Zdarza się, że na butelce widnieje napis “cask strenght” - oznacza to, że trunek trafił do butelki po filtracji bez zmniejszania zawartości alkoholu. Może mieć wówczas i 60 proc. No, mądrale zza oceanu, ile by to było w waszych proofach?

6. Objętość

Czyli ile jest whisk(e)y w butelce whisk(e)y. W Europie standardem jest objętość 700 ml, ale już w Stanach 750 ml, bo u nich zawsze wszystko musi być większe. Szkoci i Irlandczycy podają objętość w centylitrach - 70 cl odpowiada naszym 700 ml, czyli 0,7 litra. W niektórych kręgach nazywane nie wiedzieć czemu „krową”.

Reklama

Polecane wideo

Polecamy również

Reklama

Inne artykuły