Reklama

W pubie z gwiazdkami Michelin

To nie jest typowa restauracja z przewodnika.

W pubie z gwiazdkami Michelin Fot. Tom Kerridge, Instagram
Reklama

Zdobyć gwiazdkę Michelin to nie lada sztuka. W Polsce takim wyróżnieniem mogą poszczycić jedynie dwie restauracje, z czego tylko jedną prowadzi Polak. W drugiej szefem kuchni jest Włoch. Dlatego tym bardziej naszą uwagę zwrócił Tom Kerridge. Brytyjczyk gotuje tak dobrze, że jako pierwszy doprowadził do przyznania prestiżowego wyróżnienia nie wykwintnej restauracji, a pubowi gastronomicznemu. Pierwszą gwiazdę zdobył w 2006 r., zaledwie rok po otwarciu lokalu. Drugiej doczekał się w 2012 r.

 

Zobacz także: Gordon Ramsay ujawnił, czego nie zamawiać w restauracji

 

Teraz jest kulinarną gwiazdą, znaną z telewizji i okładek książek z przepisami. Pozostał jednak zwykłym, lubiącym gotować człowiekiem i nijak nie wpisuje w stereotypowe wyobrażenie szefa kuchni. Nie krzyczy, nie wymądrza się, a jego nos nie zostawia śladów na suficie. Dlatego Esquire postanowił porozmawiać z nim o gotowaniu jak z kimś, kto, owszem, odniósł sukces, ale kogo równie dobrze moglibyśmy spotkać na ulicy czy targu z warzywami. Porozmawiać oczywiście o jedzeniu. 

 

 

A post shared by Tom Kerridge (@cheftomkerridge) on Jan 27, 2016 at 3:21am PST

 

Esquire: Bez jakiego składnika nie mógłbyś się obejść? 

 

Tom Kerridge: Produktów mleczarskich. Przygotowuje się je w różnych odmianach. Uwielbiam używać nabiału do potraw sezonowych i wzbogacać nimi dania.

 

W czym tkwi sekret dobrze przygotowanego steka?

 

Musi być karmelizowany i pozostawiony na chwilę po przygotowaniu.

  

 

A post shared by Tom Kerridge (@cheftomkerridge) on Jul 1, 2016 at 2:45pm PDT

  

Czego unikasz, składając zamówienie?

  

Zdecydowanie węglowodanów. W szczególności ziemniaków i chleba. Dużo straciłem na wadze, wykreślając te składniki z diety.

 

Jakie sztuczki stosujesz podczas przygotowania smażonych i gotowanych jajek?

 

Gotuję powoli. W przypadku jajek nie można się spieszyć. W przeciwnym razie będą twarde bądź gumowate.

 

Co gotujesz, kiedy masz mało czasu?

 

Przede wszystkim omlet. Szczególnie taki w hiszpańskim stylu, z kiełbasą chorizo i serem.  

 

 

A post shared by Tom Kerridge (@cheftomkerridge) on Feb 20, 2017 at 3:55am PST

 

Jaki jest najlepszy ostatni żywieniowy trend?

 

Jedzenie z grilla i powolne przygotowywanie dania, włączając w to nacieranie przyprawiani i korzystanie z marynat. Ma to znaczący wpływ na smak.

 

Co cieszy się największą popularnością na Twoim Instagramie?

 

Raczej dania, które gotuję w domu, a nie w lokalu. Wydaje mi się, że zdaniem ludzi bardziej mogą na nich polegać.

 

 

A post shared by Tom Kerridge (@cheftomkerridge) on Apr 20, 2017 at 9:06am PDT

  

Jak łączyć wino z jedzeniem

 

Nie zawracaj sobie tym głowy. Pij, co chcesz i jedz, co chcesz.

 

Najprostszy posiłek, by komuś zaimponować?

 

Wolno pieczony udziec jagnięcy. Zajmie to 5-6 godzin pracy piekarnika, ale uzyskane w ten sposób smaki są nie do pobicia.

  

Artykuł ukazał się na stronie brytyjskiego wydania Esquire.

Sobrino de Botin - najstarsza restauracja na świecie

Sobrino de Botin - najstarsza restauracja na świecie - zdjęcie 1

1/9

Reklama

Polecane wideo

Polecamy również

Reklama

Inne artykuły

Reklama