Reklama

Why Thai?

Wizyta w restauracji może okazać się kulinarnym fiaskiem jeśli do doskonale przyrządzonych dań nie dobierzemy odpowiedniego wina.

Why Thai?
Reklama

Błędny wybór wina może zniszczyć pracę najlepszego szefa kuchni i pozostawić towarzyski niesmak. Jak uniknąć błędów podczas ciekawie zapowiadającej się kolacji lub spotkania biznesowego?

Wbrew pozorom wina nie dobieramy do całego dania, rodzaju mięsa, owoców morza czy warzyw, ale do sosu i sposobu przyrządzenia. Dlaczego? (Why?)

Ponieważ to poziom słoności i ostrości dań, a nie rodzaj użytych w nim produktów, ma największy wpływ na reakcję smaku z danym winem.

 

 

Jeśli jesteście gośćmi tajskiej restauracji na przykład Why Thai i zamówicie danie o wysokim poziomie ostrości (które będzie dość pikantne), rekomendujemy wybór win o wyższym stopniu kwasowości. Z zasady taką specjalizację posiadają wina stworzone z takich gatunków winogron jak: Grüner Veltliner, Riesling czy Weiss Riesling.

 

Do dań pikantnych odradzamy wybór win typu Amarone, które cechują się aromatami suszonych owoców, wysoką tanicznością i posmakiem gorzkiej czekolady. Takie wina tworzy się z winogron takich szczepów jak: Corvina, Corvinone, Rondinella i Dindarella.

 

Restauracja Why Thai została bardzo wysoko wyróżniona za standard obsługi gości i otrzymała w czerwcu 2017 roku certyfikat Thai Select, który przyznany został przez Ambasadę Królestwa Tajlandii, tylko pięciu restauracjom w Polsce. Podczas wizyty w Why Thai nie będziecie narażeni na błędną rekomendację win do wybranych przez Was i Waszych gości dań.

Reklama

Polecane wideo

Polecamy również

Reklama

Inne artykuły

Reklama