Reklama

Nie pij tego co wszyscy. Postaw na alternatywą kawę

Nowy smak to wyzwanie. Podejmij je.

Nie pij tego co wszyscy. Postaw na alternatywą kawę Fot. Materiały promocyjne
Reklama

Ile można pić to samo? Owszem, lubimy to, co sprawdzone. W końcu przyzwyczajenia i nawyki to również komfort świętego spokoju. Ale bez próbowania nowych rzeczy wciąż będziemy tkwili w błogiej nieświadomości, która ma jednak więcej wad i zalet. Podobnie jest z kawą. Warto sięgać po nowe rozwiązania. Jakie? Na przykład Cold Brew w kawiarniach Costa Coffee.

 

Cold Brew to alternatywny sposób przygotowywania kawy. Alternatywny, bo w jej przypadku zmielone ziarna zalewa się zimną wodą, a cały proces trwa aż 20 godzin. Cierpliwość jednak popłaca. Pijąc tak przygotowaną kawę, nie poczujemy nie zawsze przyjemnego posmaku goryczy i kwasowości. Poczujemy za to przyjemne ochłodzenie.

Klasycznie serwowaną Cold Brew podaje się na  kostkach lodu. Niektórzy chętnie dodają jeszcze mleko z dodatkiem syropu waniliowego lub karmelowego. W parze z orzeźwieniem idzie niska kaloryczność, dlatego tak podana kawa doskonale sprawdza w letnie poranki. Nie bez znaczenia jest również jakość ziaren. Wszystkie pochodzą z Kolumbii.

 

Cold Brew ma jednak więcej niż jedno oblicze. Jego alter ego to Nitro Cold Brew. Po zalaniu zimną wodą (tzw. macerownie) kawę uwalniana się przez zawór ciśnieniowy, nasycający ją czystym azotem. W efekcie nasza zimna „mała czarna” zamienia się w delikatnie musującą kremową kawę z pianką. Płyn staje się o wiele słodszy i bardziej kremowy niż typowe espresso. Dzięki azotowi jest o wiele lżejsza i delikatniejsza niż jej tradycyjny odpowiednik z ekspresu. Co więcej, tak przygotowana kawa wyglądem przypomina najlepsze ciemne irlandzkie piwa.

 

 

Kawy Nitro Cold Brew można spróbować w trzech kawiarniach Costa Coffee w Polsce - na rynku w Krakowie oraz w stolicy przy Krakowskim Przedmieściu i w Centrum Handlowym Promenada.

Reklama

Polecane wideo

Polecamy również

Reklama

Inne artykuły

Reklama