Co będzie królowało na naszych stołach w 2018 roku?
iStock

Bar wzięty

Co będzie królowało na naszych stołach w 2018 roku?

W perspektywie globalnej pojawi się co najmniej kilka interesujących tendencji.
03.01.2018

Amerykańska sieć supermarketów Whole Foods, przejęta w ubiegłym roku przez Amazon, opublikowała listę trendów żywieniowych na 2018 rok. Raport nie skupia się na twardych statystykach, jak te z Twittera Janusza Piechocińskiego. Chodzi raczej o analizę szerokich zjawisk w oparciu o nawyki konsumenckie klientów sieci - co jednak nie musi być chybioną prognozą, a na pewno jest wskazówką dla wielu miłośników kuchni. Oto 10 rzeczy, które będziemy jeść w tym roku częściej niż dotychczas: 

1. Przyprawy z kwiatów (hibiskus, róża, lawenda)

2. Proszki superżywnościowe (matcha – zielona herbata w proszku, korzeń maca)

3. Grzyby witalne (reishi, shiitake, maitake, chaga)

4. Kuchnia środkowoazjatycka  (harrisa, szakszuka, halloumi)

5. Produkty z „czystą etykietą” i transparentność 2.0 (informacje o GMO, FairTrade)

6. Technologicznie przetworzone dania roślinne (nie-tuńczyk z pomidorów, nowe rodzaje mleka pozyskiwanego z orzechów)

7. „Popcornowe”, preparowane przekąski  (jicama, pasternak)

8. Alternatywne tacos (barbacoa)

9. Wykorzystywanie całych owoców i warzyw (z korzeniami, pestkami)

10. Nowy rodzaj „bąbli” – niedosładzane napoje gazowane (jak klonowo-brzozowy Sap!)

Komentarze

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo