Reklama

Jedzenie mieszkańców najzdrowszych krajów świata

Schabowy w grubej panierce i bigos są dobre, ale nie każdego dnia.

Jedzenie mieszkańców najzdrowszych krajów świata Fot. Istock

Każda kuchnia ma swoje specjały, za które amatorzy dobrych smaków daliby się pociąć, zabić, oddaliby też dusze i tylko mistrzowie kuchni wiedzą, co jeszcze. Smak jednak nie zawsze idzie w parze ze zdrowiem, co nie oznacza, że nie można ich połączyć. Dlatego warto przypomnieć ranking najzdrowszych krajów przygotowany przez Światowe Forum Ekonomiczne, który dość wnikliwie przeanalizował Bussines Insider.

 

W zestawieniu uwzględniono nie tylko diety mieszkańców, ale i odnotowane choroby, urazy oraz związane z nimi ryzyko z lat 1990-2015. Pierwszych pięć miejsc zajęły Islandia, Singapur, Szwecja, Andora i Wielka Brytania. Polska znalazła się na 39. miejscu.

 

 

5. Wielka Brytania

 

To może być niespodzianka, gdyż Brytyjczycy nie należą do najszczuplejszych Europejczyków. W końcu typowe angielskie śniadanie składa się m.in. z jajka, parówek, bekonu i fasolki. Okazuje się jednak, że Wyspiarze odchodzą od przetworzonej żywności, stawiając na uprawiane na ich ziemi warzywa.   

 

 

A post shared by Sarah Boesch (@eat.and.repeat) on Apr 19, 2017 at 10:45am PDT

 

 

4. Andora

 

W tym niewielkim państwie trudno o zastawiony stół, na którym nie znajdziemy butelki czerwonego wina. Andorczycy piją je na potęgę i tym samym korzystają z dobroczynnego działania zawartych w nich przeciwutleniaczy. Są mniej podatni na choroby układu krążenia, problemy z wysokim poziomem cholesterolu i udary.   

 

 

A post shared by J F Grossen (@jfgrossen) on May 19, 2013 at 6:12am PDT

 

 

3. Szwecja

 

Zdaniem dr Marilyn Glenville, dietetyka i autorki książki „Natural Alternatives to Sugar”, na którą powołuje się Bussines Insider, Szwedzi jedzą dużo przetworów mlecznych wspomagających trawienie. Szczególnie chętnie sięgają po podobny do jogurtu napój filmjölk, bogaty w żywe kultury bakterii.

 

 

A post shared by Rebecca Meyer (@humla_flicka) on Mar 13, 2017 at 9:51am PDT

 

 

2. Singapur

 

Tutaj kluczowe mają być powszechnie stosowane zioła i przyprawy, pomagające zapobiegać licznym chorobom. Za przykład często podaje się tradycyjne lokalne danie curry laksa, którego składniki, w tym m.in. imbir, mają przeciwzapalne właściwości.

 

 

A post shared by Eva Jung (@exploreyourfoodnow) on Apr 21, 2017 at 4:23am PDT

 

 

1. Islandia

 

Ryby, ryby i jeszcze raz ryby. Zazwyczaj podawane w różnej formie. To w nich, oraz wysokich standardach środowiskowych, tkwi sekret zdrowia mieszkańców tego wyspiarskiego państwa. Z popularnych przysmaków warto wymienić harðfiskur, czyli suszoną rybę podawaną z pełnoziarnistym pieczywem. 

 

 

A post shared by DILL Restaurant (@dillrestaurant) on Aug 1, 2015 at 8:08am PDT

Najlepsza restauracja na świecie - zwycięzca World's 50 Best Restaurants

Eleven Madison Park, Nowy Jork

1/11

Eleven Madison Park, Nowy Jork
Reklama

Polecane wideo

Polecamy również

Reklama

Inne artykuły