Reklama

Drink na wieczór: Klasyczna Krwawa Mary

Była poranna kawa, czas na wieczorną krew.

Drink na wieczór: Klasyczna Krwawa Mary Fot. Istock
Tagi: alkohol, drink
Reklama

Krwawa Maria (Blood Mary) to barowy klasyk o bardzo mocnej i zobowiązującej nazwie. W końcu tą według tradycji ma zawdzięczać XVI-wiecznej królowej Anglii Marii I Tudor, która jako zagorzała katoliczka nie patyczkowała się ze zwolennikami anglikanizmu.

 

Jak zrobić drink Krwawa Mary?

 

Mimo że drink ma wiele składników, wbrew pozorom jest bardzo prosty w przygotowaniu. To po prostu wódka z sokiem pomidorowym oraz dodatki. Te ostatnie często dają pole do eksperymentów, ale najlepiej najpierw opanować klasyczną wersję koktajlu, by potem móc bezboleśnie próbować rożnych wariacji.  

 

Składniki klasycznej Krwawej Mary

 

- 60 mln wódki

- 180 ml soku pomidorowego

- łyżeczka sosu Worcestershire  

- 1/3 łyżeczki świeżo startego chrzanu 

- pół świeżo wyciśniętej limonki

- pół świeżo wyciśniętej cytryny

- szczypta soli morskiej

- szczypta pieprzu

- 3-4 krople sosu tabasco

- kostki lodu

- dwie wysokie szklanki 

- nać selera

 

Sposób przygotowania Krwawej Mary

 

- wlać do jednej szklanki sok pomidorowy, sos Worcestershire   

- wycisnąć limonkę, wycisnąć cytrynę, dodać tabasco, sól i pieprz i chrzan 

- do powstałego miksu wlać wódkę 

- zawartość 2 lub 3 razy przelewać z pierwotnej do nowej szklanki    

- dodać lód

- drinka udekorować nacią selera  

 

To tylko jeden ze sposobów przygotowania Krwawej Mary. Jedni wybiorą wersję minimalistyczną składającą się jedynie z soku pomidorowego, wódki i kilku przypraw, inni zaś przy mieszaniu użyją shakera lub nawet blendera. Możliwości jest wiele. Podstawą zawsze będzie alkohol i sok pomidorowy.

Zamienniki 6 popularnych kalorycznych drinków

Martini (70 kalorii) zamiast...

1/6

Martini (70 kalorii) zamiast Mojito (242 kalorie)
Reklama

Polecane wideo

Polecamy również

Reklama

Inne artykuły

Reklama