Reklama

Drink Moscow Mule, czyli niby pozdrowienia z Rosji

Tak naprawdę to pocztówka z Ameryki.

Drink Moscow Mule, czyli niby pozdrowienia z Rosji Fot. Wikipedia
Tagi: alkohol, drink
Reklama

Jeśli np. w czasie studiów chcieliście dorobić i bywaliście po drugiej stronie baru, doskonale wiecie, że jeśli na składzie czegoś jest za dużo lub zbliża się termin przydatności, trzeba działać. Zatem nic dziwnego, że według jednej z legend w którymś z barów Miasta Aniołów w 1941 r. chciano pozbyć się nadmiaru piwa imbirowego, dlatego dodawano je do drinków. I co? I nagle wszystkim zasmakowało.

 

Zobacz także: Mimoza, czyli coś na kaca

 

Choć inni powiedzą, że to nieprawda i wcale nie chodziło o Los Angeles, a o nowojorski Manhattan, zaś drink był efektem współpracy panów zajmujących się produkcją piwa imbirowego i wódki. Dziś nie ma to już znaczenia. Liczy się to, co na smakuje. A smakuje dobrze. Zwłaszcza latem.

 

Składniki drinka Moscow mule

 

- 50 ml wódki 

-  25 ml soku z limonki

- 150 ml zimnego piwa imbirowego

- lód

- kubek dedykowany Moscow mule lub kieliszek typu Collins

- mieszadło do drinków (ewentualnie dwie słomki) 

  

 

Sposób przygotowania drinka Moscow mule

 

- wyciśnij sok z limonki do szklanki (kubka) i dodaj wykorzystany owoc(e)

- wsyp lód

- dolej wódki

- dolej zimnego piwa imbirowego

- podawaj z mieszadełkiem

10 najpopularniejszych drinków na świecie według Drinks International

Old Fashioned

1/10

Old Fashioned
Reklama

Polecane wideo

Polecamy również

Reklama

Inne artykuły

Reklama