Najlepsze nowe restauracje w Polsce
istock

Bar wzięty

Najlepsze nowe restauracje w Polsce

Joanna Mróz, autorka bloga froblog. pl wybiera 17 wyjątkowych miejsc, które powinieneś odwiedzić właśnie teraz, zanim staną się modne i zatłoczone.
17.01.2018

Klatka B

Gdańsk | ul. Świętojańska 43/44 kl. B

W Gdańsku, w bardzo turystycznej okolicy, bo w samej Bramie Świętojańskiej, powstało miejsce kompletnie nieturystyczne. Klatka B to zupełnie nowy gastropub z wyraźnie wyznaczonym celem: wszystko jest tutaj w stu procentach polskie. Polskość ta jest jednak daleka od ogranych klasyków serwowanych turystom. Lokal dzieli przestrzeń z sąsiadującą galerią sztuki, ściany zdobią więc obrazy. Obok nich wyeksponowane są słoiki z kiszonkami i marynatami. Twórcami Klatki B są Agata Piwko, Magdalena Kirklewska i Maciej Piwko, a kuchni szefuje Piotr Schroeder. W karcie znajdziemy polskie tapas, takie jak boćwina w maślance, a także nieco większe dania – między innymi pieczonego śledzia z sałatką z ziemniaków i jarmużu lub pieczoną kaszankę z cebulką i owocami. Do każdego dania dopasowany jest polski alkohol. Mamy więc polskie wina (m.in. z winnicy Turnau czy ze Wzgórz Trzebnickich), koktajle z polskich produktów, rzemieślnicze polskie piwa, a także mocniejsze alkohole jak Księżycówka z Kujaw czy Samogon Podlaski Palony.

Wypróbujcie pieczoną makrelę w aromatycznym bulionie cebulowym z szafranem i sezamem. <3

Opublikowany przez Klatka B na 16 stycznia 2018

 

Sztuczka Bistro

Sopot | ul. Bema 6

Gdyńska elegancka restauracja Sztuczka cieszy się w Polsce renomą od wielu lat. Duże oczekiwania wzbudzało więc otwarcie nowego miejsca tych samych twórców – sopockiego Sztuczka Bistro. Choć w okolicy Monciaka w Sopocie nie można raczej liczyć na nic dobrego do jedzenia, nowemu lokalowi udało się tę opinię przełamać. Rafał Wałęsa – tutejszy szef kuchni i współwłaściciel – stworzył miejsce, które ma karmić wszystkich, nie tylko smakoszy. Dlatego kuchnia bistra Sztuczka jest mniej skomplikowana i z pewnością w zupełnie innym stylu niż wyrafinowane kompozycje, z których Wałęsa słynął do tej pory. Jednocześnie jedzenie pełne jest smaków i niepozbawione ciekawych pomysłów. W menu znalazły się takie pozycje jak smażone kurze wątróbki z piklowaną marchewką i żelem barbecue; żurek na własnym zakwasie; risotto grzybowe z ziołami i opalanym serem brie;a nawet taki klasyk jak sałatka cezar ze smażonym kurzym udkiem. Karta win to ponad sto pięćdziesiąt etykiet z różnych stron świata; zbudował ją sommelier Łukasz Chwojnicki.

Lunch Set

Opublikowany przez Sztuczka Bistro na 20 grudnia 2017

 

Prowincja

Supraśl | ul. Piłsudskiego 11

Prowincja mieści się w supraskim Domu Ludowym, niedaleko słynnego Teatru Wierszalin. Ideą miejsca jest łączenie kulinariów z kulturą. Dobra lokalizacja pozwala właścicielom organizować własne wydarzenia kulturalne. Twórcy Prowincji współpracowali między innymi z festiwalem kulinarnym Romana Gutka, czyli Podlasie SlowFest. Właścicielami restauracji Prowincja są Anna Arciszewska (zajmuje się częścią kulinarną) i Michał Arciszewski (szef kuchni).

Podstawę menu stanowi kuchnia Podlasia i jego lokalne produkty. Najsłynniejszym daniem jest podlaski sękacz autorstwa szefa kuchni, zrobiony z czterdziestu pięciu jajek i pieczony półtorej godziny na drewnie olchowym. Poza tym w Prowincji zjemy też smalec z jabłkiem, kiszonym ogórkiem i pieczywem, pstrąga pieczonego z warzywami na maśle, a także gulasz z dzika z warzywami. Jeden z kucharzy zatrudnionych w Prowincji pochodzi z Indii, bywa więc, że kuchnia zaserwuje indyjskie pierożki czy orientalny placek z farszem ziemniaczanym z chilli i kolendrą.

pierożki z twarożkiem, słodką kwaśną śmietaną i musem malinowym

Opublikowany przez Prowincja na 3 listopada 2017

 

Pawilon Towarzyski

Białystok | ul. Akademicka 30 

W latach 70. w białostockim okrąglaku zbudowanym z okazji dożynek, otworzyła się restauracja Kasztelanka. Ponad trzydzieści lat później w tych samych wnętrzach zagościł Pawilon Towarzyski, miejsce, które w bardzo ciekawy, nieoczywisty sposób nawiązuje do designu sprzed 30 lat. Historyczny wystrój Kasztelanki nie został odtworzony w sposób dosłowny. Architekci Maciej Ryniewicz i Rafał Kaletowski skupili się na elementach przypominających czasy PRL-u – luksfery nad barem, lastriko na podłodze, drewniana boazeria i podsufitowe kwietniki. Zadziwiające, jak znakomicie to dzisiaj wygląda.

Szef kuchni w Pawilonie, Adam Klepacki, proponuje sezonową kuchnię europejską z akcentami z Podlasia oraz Warmii i Mazur. Zjemy więc przykładowo Pijaną Kozę – przystawkę na bazie sera z gospodarstwa Kaszubska Koza, sałatę z podlaskim kumpiakiem (rodzaj szynki) od Ancypo, suma z mazurską kaszą czy makaron z rakami, cukinią i szparagami. Zabawnym nawiązaniem do kuchni PRL-u jest serwowany na deser ówczesny smakołyk – krem sułtański z winiakiem klubowym.

Opublikowany przez Pawilon Towarzyski na 15 stycznia 2018

 

Gothic CafÉ

Malbork | ul. Starościńska 1

W 2017 roku swoje dziesiąte urodziny świętowało Gothic Café, restauracja na zamku krzyżackim

w Malborku. Szefem kuchni jest w niej Bogdan Gałązka, niezwykła postać. W menu malborskiej Gothic Café znajdziemy standardy kuchni polskiej, których poszukują tu w sezonie turyści. Jednak nawet kotlet schabowy w wydaniu Gothic Café to niemałe wydarzenie. Będzie świeżo smażony na maśle, podany z idealnie gładkim purée ziemniaczanym i mizerią na gęstej śmietanie.

Ubiegły rok był dla Gothic Café specjalny nie tylko ze względu na jubileusz. Wraz ze swoim zastępcą, Danielem Matzem, szef kuchni zaproponował zupełnie nowe menu degustacyjne „Tastes of Castle”, oparte o lokalne produkty – dziczyznę, grzyby czy owoce leśne. To wyjątkowo bogata uczta o trzech źródłach wpływów – kuchni wielkiego mistrza krzyżackiego, kucharza Jana Szyttlera z przełomu XVIII i XIX wieku, kuchni perskiej, a także inspiracji z wypraw szefa kuchni do Iranu. Przepych, szafran, jadalne złoto i barwne prezentacje w tych zabytkowych wnętrzach składają się na wyjątkowe doświadczenie kulinarne.

Przed Państwem zapowiedź relacji z kolacji degustacyjnej "Smak i Zapach Zamku" połączonej z degustacją win przygotowaną...

Opublikowany przez Gothic Cafe na 22 listopada 2017

 

Bistro Pod Sowami

Warszawa | ul. Okrzei 26

Kamienica pod Sowami to charakterystyczny i przez lata zaniedbany budynek na warszawskiej Pradze. W latach dwudziestych poprzedniego wieku na parterze mieściła się tu restauracja, którą żydowski właściciel nazwał U Abrahama, ale po atakach nacjonalistów przemianował na U Adolfa. Kamienicę przywrócono niedawno do stanu świetności, a jej parter ponownie zajmuje restauracja.

Bistro Pod Sowami chce nawiązywać do dwudziestolecia międzywojennego smakami na talerzu, muzyką, klimatem, a nawet detalami wnętrza. Choć kuchnia autorstwa Damiana Wajdy jest nowoczesna, łatwo w niej odnaleźć smaki dawnej Warszawy. Menu opiera się o produkty z polskich stołów (dziczyzna, ryby słodkowodne), a także polskie tradycje kulinarne, takie jak kiszenie czy przechowywanie w soli. Zjemy tu filet z jesiotra z sosem cydrowym, pampuchami i gulaszem ze ślimaków czy przepiórkę pieczoną w całości w drobiowym jus z blinami i bigosem z cebuli. Poza daniami z karty możemy też zamówić menu degustacyjne złożone z piętnastu małych dań – rzecz w Polsce niespotykana.

Opublikowany przez Bistro Pod Sowami na 1 stycznia 2018

 

Chłodna 15 by Wilamowski

Warszawa | ul. Chłodna 15

Fine dining to najbardziej eleganckie i wytworne restauracje prezentujące najwyższy poziom sztuki kulinarnej. W tym segmencie w ostatnich dwóch latach w Polsce mieliśmy posuchę, ale rok 2017 zaowocował nowym miejscem o nazwie Chłodna 15 by Wilamowski. Arkadiusz Wilamowski – szef kuchni i współwłaściciel – to młody człowiek z imponującym doświadczeniem popartym pracą w europejskich restauracjach wyróżnionych gwiazdkami Michelin. W jego restauracji widać wpływy wielkich mistrzów kuchni francuskiej. Chłodna imponuje smakiem, dopracowaną prezentacją, a także najwyższej jakości składnikami. Menu zmienia się niemal codziennie, w karcie pojawiają się przykładowo makrela z morelami, foie gras z ananasem czy przepiórka z cukinią i purée ziemniaczanym.

Taka kuchnia i doświadczenie szefa nie mogły ujść uwadze inspektorów przewodnika Michelina. Pierwsze wizytacje miały miejsce dosłownie kilka miesięcy po otwarciu. W przyszłorocznej edycji przewodnika zapewne restauracja zostanie tylko odnotowana, ale w następnych latach to mocny kandydat do kolejnej w Polsce gwiazdki Michelin.

Na dzisiejszy Andrzejkowy wieczór nasz Szef Kuchni przygotował dla Państwa nową przystawkę Wariację z dyni piżmowej- na...

Opublikowany przez Chłodna 15 na 30 listopada 2017

 

Pozostałą dziesiątkę wyróżnionych znajdziecie w najnowszym numerze Esquire'a!

Komentarze

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo