Nie żyje Joel Robuchon, jeden z najbardziej utytułowanych szefów kuchni na świecie
Starstock

Nie żyje Joel Robuchon, jeden z najbardziej utytułowanych szefów kuchni na świecie

W 2016 roku jego lokale zdobyły łącznie 32 gwiazdki Michelin – to historyczny rekord.
06.08.2018

Joel Robuchon, jeden z najbardziej znanych szefów kuchni na świecie, nazwany „szefem stulecia” przez przewodnik Gault Millau, zmarł dziś w Genewie po długiej walce z chorobą nowotworową. Miał 73 lata.

To, co wiem: Gordon Ramsay 

Najbardziej utytułowany kucharz świata 

Robuchon na swoją sławę pracował ponad pół wieku – zaczynał jako piętnastolatek w hotelu Relais of Poitiers w Paryżu w 1960 roku. Jego restauracyjne imperium obejmowało lokale na całym świecie, m.in. w Paryżu, Tokio, Bangkoku, Nowym Jorku, Londynie czy Las Vegas. Francuz stał się też najczęściej nagradzanym szefem kuchni, jeśli chodzi o gwiazdki Michelin. Trzydziestu dwóch gwiazdek, którymi uhonorowano go w 2016 roku, nie zdobył przed nim w jednym roku żaden kucharz ani restaurator.

Król puree 

Jednym z wyróżników kuchennej filozofii Robuchona była maksymalna prostota – preferował potrawy przygotowane z 3, 4 składników, a jego popisowym daniem było puree ziemniaczane. Zrewolucjonizował też podejście do samego restauracyjnego pomieszczenia, propagując model atelier – kameralnego lokalu, w którym goście siedzą przy  oddzielającym ich od kuchni kontuarze. Zajmował się również działalnością popularyzatorską, często występował w programach telewizyjnych, wydał również wiele książek poświęconych sztuce kulinarnej.

Komentarze

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo