Co było pierwsze: chleb czy piwo? Odpowiedź nie jest tak prosta, jak się wydawało
Fot: iStock

Co było pierwsze: chleb czy piwo? Odpowiedź nie jest tak prosta, jak się wydawało

W Izraelu odnaleziono najstarsze piwo świata. Odkrycie może wywrócić nasze wyobrażenia dotyczące historii tego trunku - i nie tylko.
17.09.2018

Gdy grupa naukowców postanowiła dokładnie zbadać znajdującą się niedaleko Haify w Izraelu jaskinię, służącą tysiące lat temu za miejsce pochówku dla przedstawicieli ludów zbieracko-łowieckich, jej członkowie raczej nie spodziewali się, że mogą zrewolucjonizować to, co wiemy o warzeniu piwa. Choć zespół prowadzony przez profesor Li Liu z Uniwersytetu Stanforda chciał zbadać nawyki żywieniowe przedstawicieli kultury natufijskiej, to dotarcie do śladów alkoholu stworzonego na bazie pszenicy i jęczmienia prawie 13 tys. lat temu musiało przysporzyć im delikatnego zawrotu głowy. Dlaczego?
Czytaj też: Tak mało wina produkowaliśmy ostatnio 50 lat temu 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Stanford University (@stanford)

Cywilizacja ufundowana na piwie

Opublikowane w „Journal of Archaeological Science: Reports” badania częściowo podważają przypuszczenia o tym, że piwo to twór będący u swoich korzeni efektem ubocznym fermentacji chleba (jak to było w przypadku Sumerów) i wprowadzają wątpliwości jeśli chodzi o odpowiedź na pytanie porównywalne z kwestią jajka i kury: co było pierwsze, chleb czy piwo? Co ciekawe, dowody na wytwarzanie chleba przed 14 tysiącami lat również zawdzięczamy pozostałościom po kulturze natufijskiej - odkryto je w lipcu w Jemenie. 

Artykuł może też z kolei umacniać kontrowersyjną hipotezę sformułowaną już ponad pół wieku temu, mówiącą, że w niektórych rejonach świata to właśnie piwo stało się jedną z przyczyn uprawy pszenicy i rozwoju agrotechniki. Jednak czy nowe odkrycie oznacza, że całe cywilizacje ufundowano na miłości do złocistego trunku?

Rytuały i innowacje

Niekoniecznie – przekonuje profesor Liu. Przypuszcza się raczej, że receptura została opracowana do celów rytualnych i duchowych i była wykorzystywana na niewielką skalę. Choć innowacje zastosowane do przygotowania napoju, takie jak wykorzystanie moździerzy, zaprawy murarskiej i przynajmniej siedem rodzajów roślin z pewnością były rewolucyjne jak na tamte czasy, to wg dzisiejszej wiedzy o tysiące lat wyprzedzają rozwój rolnictwa na Bliskim Wschodzie. Natomiast jeśli chodzi o pierwszeństwo chleba czy piwa - sprawa pozostaje otwarta. 

Polecane wideo

Komentarze

Polecane dla Ciebie