Reklama

Idealny stek według Gordona Ramsay'a. Wszystko pokazał

Spokojnie. To danie to nie prowadzenie restauracji. Szansa na sukces jest o wiele większa.

Idealny stek według Gordona Ramsay'a. Wszystko pokazał Fot.
Reklama

O Gordonie Ramsay'u  można powiedzieć wiele. Pewnie tyleż dobrego, co i złego. Jednak nikt nie może mu zarzucić, że nie jest konkretny. Kucharz, który zaczyna od zera, a po sześciu latach otrzymuje trzecią gwiazdkę Michelin, musi taki być. W najnowszym numerze Esquire bez ogródek przyznaje, że zna wielu kolegów po fachu, którzy przez ćwierć wieku prowadzą lokal z zaledwie jedną gwiazdką. Dodaje przy tym, że kuchnia restauracji przypomina nieco piłkarską szatnię w przerwie meczu. Atmosfera jest naprawdę gorąca. Z tą różnicą, że w kuchni nie ma przerwy, a gotowanie trwa dłużej niż 90 minut. „Kiedy załoga ma kryzys, musisz wziąć ich za fraki i podnieść” - mówi nam bez owijania w bawełnę. Skorzystajmy zatem z tej iście żołnierskiej zwięzłości i prostoty przekazu. Spróbujmy usmażyć stek. Ale nie tak jak zawsze, tylko według przepisu lubiącego krzyczeć Szkota.

Teoretycznie nie ma nic prostszego. Wrzucamy kawałek mięsa na patelnię i po chwili gotowe. Teoretycznie, bo samo mięso, nawet z najlepszej hodowli, będzie co najwyżej smakowało dobrze. A my przecież chcemy, by smakowało bardzo dobrze. Więc w czym tkwi sekret? Oczywiście w odpowiednim doprawieniu. Choć nie tylko. By jednak zaspokoić Waszą ciekawość, starając się być tak konkretnym jak nasz rozmówca, posłużymy się równie konkretnym nagraniem samego zainteresowanego.

 

How to Make an Amazing Steak | Season 8 Episode 2 | MASTERCHEF

Happy Birthday #America ! Here's one way to make the perfect steak this #4thofJuly !!

Opublikowany przez Gordon Ramsay na 4 lipca 2017

 

 

Jak usmażyć stek według Gordona Ramsay'a

 

Krok pierwszy: mięso

 

- posypujemy obie strony steku solem i pieprzem 

- wlewamy odrobinę oleju na rozgrzaną patelnię

- kładziemy na patelni stek oraz rozmaryn i gałązkę tymianku

- mięso smażymy z dwóch stron i odkładamy je na bok

 

Krok drugi: sos

 
- na patelni roztapiamy masło, dodając pieczarki, posiekany czosnek oraz szalotkę

- gdy grzyby nabrały odpowiedniego koloru, dodajemy nieco koniaku

- pozwalamy, by składniki sosu stanęły w ogniu

 

Krok trzeci:  synteza 

 

- mięso wraca na patelnię

- wlewamy odrobinę bulionu, dodając łyżkę stołową śmietany 

- doprowadzamy sos do wrzenia i pokrywamy nim stek

- mięso posypujemy świeżo pokrojoną pietruszkę

 

Artykuł ukazał się na stronie brytyjskiego wydania Esquire.

Najlepsza restauracja na świecie - zwycięzca World's 50 Best Restaurants

Eleven Madison Park, Nowy Jork

1/11

Eleven Madison Park, Nowy Jork
Reklama

Polecane wideo

Polecamy również

Reklama

Inne artykuły

Reklama