Reklama

Tak zrobisz idealną jajecznicę według Gordona Ramsay'a

Precyzyjnie to pokazał i nawet na nikogo nie nakrzyczał.

Tak zrobisz idealną jajecznicę według Gordona Ramsay'a Fot. Iscock / Fame Fly Net
Reklama

Sekret jest prosty. Chodzi przede wszystkim o to, by nie „przesmażyć” jajek. Zbyt długie przygotowywanie posiłku i nadmierna temperatura zrujnują danie. W konsekwencji na nasz talerz trafią wióry, a nie to, co chcielibyśmy zjeść. By tego uniknąć, warto co jakiś czas zdejmować patelnię z ognia. Co więcej, smażenia jajecznicy wcale nie zaczynamy od wrzucenia na rozgrzaną patelnię kawałka masła.

 

Zobacz także: Gordon Ramsay zdradził,czego nigdy nie tknie w restauracji 

 

Co zatem należy zrobić? To  szkocki szef kuchni o ciętej szewskiej ripoście pokazał w jednym z ostatnio wyemitowanych odcinków brytyjskiej edycji programu „MasterChef”. 

 

 

Przepis na jajecznicę według Gordona Ramsay'a

 

 

1. Rozbij sześć jaj na głębokiej patelni.

2. Dodaj trzy małe kawałki masła (dla mniejszych porcji wystarczy jeden lub dwa).

3. Postaw patelnię na ogniu.

4. Mieszaj nieustannie jajka (ale niezbyt szybko), dotykając łyżką dna patelni. 

5. Po 30 sekundach zdejmij patelnię z ognia.

6. Nie przerywając mieszania, odczekaj 10 sekund, a następnie postaw patelnię na ogniu.

7. Grę w „ciepło zimno” powtarzaj przez 3 minuty. 

8. Gdy konsystencja jajek przechodzi w stałą, dodaj łyżeczkę francuskiej śmietany crème fraîche. 

9. Dodaj preferowane przyprawy. 

10. Zawartość patelni przełóż na talerz, dekorując szczypiorkiem.

 

 

Artykuł ukazał się na stronie brytyjskiego wydania Esquire.

Sobrino de Botin - najstarsza restauracja na świecie

Sobrino de Botin - najstarsza restauracja na świecie - zdjęcie 1

1/9

Reklama

Polecane wideo

Polecamy również

Reklama

Inne artykuły

Reklama