„Zero waste” w Lidlu. Tanie warzywa i owoce receptą na straty jedzenia
iStock

„Zero waste” w Lidlu. Tanie warzywa i owoce receptą na straty jedzenia

1/3 światowej żywności ląduje w koszu. To od sieci handlowych w dużej mierze zależy rozwiązanie tego problemu.
06.08.2018

Lidl po raz kolejny próbuje walczyć z marnowaniem żywności. Niemiecka sieć od lat angażuje się w akcje, mające na celu redukcję strat i edukację w zakresie odpowiedzialnego gospodarowania żywnością. Tym razem w 122 sklepach w Wielkiej Brytanii firma przeprowadzi akcję „Too good to waste” („Zbyt dobre by się zmarnowało”), w której oferuje klientom pudełka z 5 kilogramami owoców i warzyw wyselekcjonowanych przez „specjalistów ds. świeżości”. W boxach znajdziemy produkty, które nie są najświeższe, ale wciąż nadają się do wykorzystania w kuchni. Koszt jednego pudełka to zaledwie 1,5 funta (ok. 7 złotych).

Czytaj też: Starbucks bez plastikowych słomek do 2020 roku 

 

Post udostępniony przez OLIO (@olio_ex)

Zero strat, wizerunkowy zysk 

To kolejny „zero waste’owy” ruch dużych sieci handlowych w tym roku. W maju Tesco ogłosiło, że rezygnuje z określających datę przydatności do spożycia (i często wprowadzających w błąd) naklejek na prawie 70 ze swoich produktów – w tym głównie na warzywach i owocach. Na podobnych decyzjach sieci mogą tylko zyskać – zwłaszcza wizerunkowo. Działalność edukacyjna organizacji pozarządowych, fundacji, blogerów i influencerów zaowocowała w ostatnich latach wzrostem świadomości konsumentów, dla których filozofia "zero waste" ma coraz większe znaczenie przy wyborze sklepu. 

Polska w czołówce 

Jak wynika z informacji Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, rocznie na świecie marnuje się ok. 1/3 całego wyprodukowanego jedzenia – szacunki mówią o 1,3 miliarda ton. Koszty wyrzucania jedzenia do śmieci są nie tylko etyczne – wg organizacji straty finansowe USA i krajów wysoko rozwiniętych wynoszą 680 miliardów dolarów rocznie. Polska zajmuje w Unii Europejskiej 5 miejsce, jeśli chodzi o marnowanie jedzenia - wg raportów z 2017 roku wyrzucamy 9 mln ton żywności rocznie. 

Komentarze

Polecane dla Ciebie

Polecane wideo